Bananitatea răului

Pudici şi bine crescuţi, ni s‑au umflat venele în cap când am văzut sau auzit că elevii din Cluj s‑au jucat la balul bobocilor de‑a banana, în loc să stea cuminţi la mese şi să rezolve probleme din Gazeta Matematică. Ne‑a scăpat faptul că Clujul e prin nord‑vestul ţării, deci niţel mai aproape de Stockholm, unde adolescenţii sărbătoresc începerea primului an universitar alergând în pielea goală pe străzi, ţinându‑se de mâini. E adevărat, bobocii ăia suedezi nu au pic de obscenitate în bucuria lor, mult mai vulgari decât fundurile lor sunt ochişorii vedetelor de la noi când apar pe la posturile de televiziune, fie şi încotoşmănate, şi povestesc cum au băut o cafea sau au făcut încă o faptă bună.
Şi ne‑a mai scăpat ceva. Că ţara e condusă de infractori, că preşedintele Camerei Deputaţilor şi cel al Senatului sunt indivizi cu probleme penale, că ministrul învăţământului abia poate articula cuvintele şi nicidecum ideile, iar cel al justiţiei e ocupat să golească puşcăriile.
Că trei milioane de salariaţi la privat şi câteva zeci de mii de patroni (dintre care mulţi sunt singurul angajat la propria firmă) suportă prin impozitele pe care le dau statului 15 milioane de asistaţi social (aici intrând cei care lucrează la stat, şomerii, pensionarii şi copiii).
Că promisiunile electorale şi măsurile populiste pun o presiune incredibilă pe buget şi că România, ţara Lor, împrumută 500 de euro pe minut. Nu‑ţi trebuie mintea unei Hannah Arendt ca să vezi că, dintre toate relele care ne înconjoară, cel mai banal este răul pe care ni‑l fac în fiecare secundă funcţionarii robotizaţi, fie că ne cer sau nu şpagă. Dacă şpaga înseamnă primirea de foloase necuvenite, ei îşi iau oricum şpaga sub forma salariilor pe care li le îndesăm noi lunar în buzunare. Şi, după ce jumătate din Bucureşti a ieşit astă iarnă să‑i ofere banana lui Dragnea ca răspuns la ceea ce clasa politică ne îndeasă nouă pe gură de zeci de ani, chiar nu‑mi vine să sar în sus de indignare că nişte şcoleri au mimat acelaşi lucru la o petrecere. (N.D.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here