Selly e (încă) un puști de 18 ani din Craiova. Istețel, cu oarece carismă și priză la publicul tânăr, este cel mai urmărit vlogger din România (sau cel puțin așa se discută prin târg). Canalul său de Youtube are în acest moment 2.048.401 abonați.

Am urmărit timp de câteva zile unele din clipurile postate de el și, din snobism sau prea multă hatereală, trebuie să spun că m-au cam lăsat rece. Ba pe alocuri chiar m-au enervat. Monologuri fără substanță, povești despre viața de adolescent și cam atât.

Faptul că are atât succes însă nu e deloc o surpriză. Băiatul vorbește pe limba tinerilor de astăzi, abordează subiectele care îi interesează și una peste alta știe cum să-și „vândă” imaginea.

Problema mea cu cel mai de succes vlogger al țării începe atunci când își dă cu părerea despre probleme serioase cum ar fi politica, afacerile sau sistemul de învățământ. Despre asta, mai jos.

Acum ceva vreme, pe la început de Octombrie 2016, Cosmin Prelipceanu aborda în emisiunea sa subiectul vloggingului alături de Ioana Ciurlea și Claudiu Pândaru. Într-o ipostază absolut surprinzătoare, cei trei se întrec în glume la adresa comunității vloggerilor români și ajung la concluzia că unul e celebru pentru că linge cactuși, altul pentru că joacă Minecraft, iar altul pentru că nu face nimic. Cel din urmă era, dacă nu ați ghicit încă, olteanul nostru Selly.

Și iată-ne astăzi, la doi ani și jumătate de la acea emisiune. Respectând probabil noua orientare editorială a postului pentru care lucrează, același Cosmin Prelipceanu îi invită în studio pe Selly și pe șeful influensărilor dâmbovițeni, Lucian Mândruță. De ce ai aduce în propria emisiune pe unul care nu face nimic este o întrebare la care eu unul încă nu am găsit răspuns, dar nu ăsta e subiectul materialului de față.

Discuția este una extrem de serioasă și abordează subiectele obișnuite ale emisiunii, exact ca atunci când în fața lui Prelipceanu se află politicieni, oameni de afaceri sau jurnaliști cu ceva experiență în spate. Cu o mină extrem de serioasă de această dată, moderatorul lansează subiecte pe bandă rulantă, iar invitații își dau cu părerea. Și aici intervine fractura pentru mine.

Tânărul nostru vlogger lansează un atac la Ecaterina Andronescu, după cum s-au exprimat a doua zi mai toate ziarele. Practic, elevul de liceu se arată nemulțumit de prestația ministrului într-unul din precedentele mandate: „A creat un sistem în care diplomele erau o necesitate absolută şi apoi şi-au pierdut valoarea”, au fost cuvintele ieșite din gura lui Selly, cu trimitere directă către „Spiru Haret”.

Un calcul rapid ne arată că pe vremea aia, micul Selly încă era la nivelul de bastonașe și aritmetică elementară. Cum oare l-a afectat pe el în vremea aia „necesitatea absolută a unei diplome” nu îmi pot imagina. Dar e OK, puștiul e informat. Dar să ajungi de la o informație, căci pentru el asta nu e decât o banală informație, la concluzia că „şcoala nu îi ajută pe elevi să devină adulţi independenţi” e un drum atât de lung, încât nu știu ce raționamente stau la baza ei. Să vă explic.

Pe lângă activitățile de elev și vlogger, Selly face parte și dintr-o trupă, 5Gang pe numele de scenă. Patru băieți și o fată cântă (?!) despre nimicuri folosind o grămadă de termeni din slangul online. Da, am pierdut ceva timp din viață și mi-am omorât niște neuroni ascultând piesele, dar nah, se cheamă documentare. Haideți să vedem cât de nepregătit e olteanul nostru pentru maturitate: „Ți-am trimis factura, îmi vreau banii/Urc spre locul unu, calc pe cranii”, „Tânăr de succes, știu să-mi asum riscuri/Din drum nu mă oprești, știi că nu-s atent la diss-uri”, „Niciun stres, produc bani, de cinci ani sunt pe val” Măi, copii, mie îmi pare că sunteți un pic prea pregătiți pentru viață. Poate ar fi bine să mai copilăriți puțin.

Revenind la emisiune, încurajat poate de sobrietatea colegilor de platou, Selly își dă cu părerea și despre alte aspecte ale existenței: „Școala te pregătește pentru trecut, nu pentru viitor. Nu îți oferă cunoștința de astăzi, actualitatea. Eu vreau să ies din școală și vreau să știu cum funcționează instituțiile statului în România, cum îmi înființez o afacere, real life knowledge”. Dragă Selly, am o informație pentru tine, deși cred că e disponibilă și pe Internet. Lucrurile astea se învață (și) la școală, la educație civică, la economie, chiar și la filosofie. Acum nu vreau eu să-ți judec performanțele la învățătură, pentru că sincer nu le știu și oricum nu e treaba mea. Dar nah, poate ar fi bine să fii mai atent la profesori decât să verifici câte like-uri și share-uri ai mai strâns. Numa’ zic, nu dau cu parul.

Într-un final, discuția ajunge și la politică, iar vloggerul nostru are păreri și despre acest subiect: „Trebuie să te duci la vot. Ideea e să te duci la vot informat şi să vezi de unde iei informaţia.” Un sfat extrem de bun, doar că dacă ai avea curiozitatea să-ți iei informația aia de la Selly, nu se poate. El nu face politică, doar divertisment. Încă o dată, nu despre calitatea divertismentului pe care îl face Selly este vorba, deși subiectul e unul bun.

Dar să te plângi că „politicienii comunică doar pentru cei peste 45 de ani” e doar un alt mod de identificare a problemelor, fără a veni însă cu o soluție. Din punctul ăsta de vedere, Selly e român 100%.

Știu că ești ocupat cu număratul cash-ului și cu DM-urile de la gagicile altora, dar poate îți faci puțin timp și pentru a „traduce” mesajele politicienilor și pentru băieții ăia cu care stai până la 7 în club. Nu de alta, dar două milioane de oameni au încredere în tine. Cum ar fi ca măcar un milion din ei să voteze așa cum îți dorești tu iar Cati să nu mai fie ministru?

Voi vota în 26 mai. După dreptul de a avea permis, e al doilea pe care l-am aşteptat” ne asigură Selly. Mă bucur că vei vota, dar tare mi-e teamă că vei vota doar ca să mai tragi un vlog și să arăți ce cool ai votat tu și cum dai „dragoste pentru toți fanii – dragoste pentru toți dușmanii”.

Poziția asta de mimoză care are păreri, dar nu le impune altora, nu te mai prinde, dragă Selly. Ești vedetă, ești influencer. Fii bărbatul ăla care „calcă pe cranii” și hai să facem țara asta mai bună. Chiar îmi doresc asta de la tine și de la tot gangul tău.

Dar dacă vei prefera în continuare să o arzi după cum singur spui, pe modul „Sunt cu gangu’ în casă/Haleală, sarmale și șorici pe masă” nu vei rămâne decât un puști din Craiova, chiar și la 45 de ani. Ce zici? C.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here