Turul orașelor mici din România pe care le poți vizita ca să nu zici că n-ai ieșit din casă

Slatina, orașul unde s-a născut colegul nostru Alexandru Vărzaru, se laudă deocamdată cu altceva: cu cea mai mare horă din lume, înregistrată în Cartea Recordurilor, cu pietrele datând din paleolitic descoperite printre cotoarele de varză de dată recentă și cu Eugen Ionescu, născut tot aici.

Bucureșteanul ignorant, care știe totul despre Amsterdam și Moeciu, crede despre Slatina că este orașul ăla mic și industrial de lângă Scornicești, unde ai motiv ajungi doar dacă avionul care te aduce de la El Clasico aterizează forțat pe lacul de acumulare construit pe Olt în dreptul localității. Asta dacă nu ai norocul să te prăbușești într-o așezare mai de fițe.

Ce nu știe bucureșteanul care știe totul despre Viena și Breaza este că Slatina are un centru vechi ca al Bucureștiului. Ba are chiar și o stradă Lipscani în centrul ăsta vechi. Desigur că centrul vechi al Slatinei arată ca centrul vechi al Bucureștiului fără restaurantul lui Garcea, adică înainte de restaurare. Cele mai multe case par părăsite, dar, dacă ești foarte atent, poți vedea printre zidurile crăpate degetele mijlocii ale homleșilor. Unii dintre ei îndrăznesc chiar să iasă la balcon și se uită la tine, turist cu aparat de fotografiat, ca la ursul panda (e posibil ca urs brun să mai văzut pe străzile alea).

Nu știu cine este primarul orașului. După panourile “Slatina, dragostea mea!” de pe străzi, aș fi tentat să cred că e Geoană. După esplanada din centrul nou, pare a fi Piedone. Iar după starea drumurilor de la marginea orașului, bag mâna-n foc că e Vanghelie. Orine-ar fi primar, orașul merită vizitat dacă ai o zi și 30-40 de lei de pierdut. Recomand pentru întoarcerea spre București drumurile județene care coboară prin Oltenia profundă spre Turnu Măgurele, via Drăgănești-Olt. Tot drumul e plin de copii care joacă fotbal, nimeni neașteptându-se să treacă mașini chiar pe acolo. Circulați cu atenție și înțelegere, unii dintre acei copii vor juca cândva în Divizia A. O să aveți timp atunci să-i înjurați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here