Philip Roth
Philip Roth

Cine n‑a citit Pata umană de Philip Roth, şi n‑a văzut nici filmul cu Anthony Hopkins şi Nicole Kidmann, se întreabă: oare ce înseamnă„pata umană“? La ce pată se referă Roth? O fi pata pe care omul o „lasă“ pe glob, zonele acelea luminate, care se văd din spaţiu? Sau poate pata sau partea umană din comportamentul, altfel animalic, al omului? O fi pata de pe corpul cuiva? E cutare pătat, inclusiv moral? Romanul lui Roth este, în primul rând, unul despre ipocrizie, mai exact despre ravagiile ipocriziei. Pata se referă, înainte de toate, la ceva concret. E vorba despre pata de pe rochiţa Monicăi Lewinski, chiar ea. Una din cauza căreia un preşedinte american era cât pe ce să fie obligat să‑şi dea demisia. O pată, doar o pată mică şi toată politica americană a fost dată peste cap. Romanul lui Roth îşi desfăşoară acţiunea în timpul acestui imens scandal politico‑mediatic. Totuşi, pata lui Roth se referă şi la altceva.
Personajul principal, Coleman Silk, este pătat, la sfârşitul unei cariere universitare ireproşabile, de acuzaţii – neîntemeiate – de rasism. La un curs, îşi întrebase studenţii
dacă doi colegi absenţi, pe care nu‑i văzuse niciodată, erau vii sau doar nişte „umbre“  (termen folosit şi cu sens peiorativ pentru a‑i denumi pe afro‑americani). Se iscă un scandal, dar cititorii află treptat marele secret al lui Silk, faptul că el însuşi era pătat, adică era un evreu de culoare. Aşadar, pata se referă şi la interpretarea politică a culorii pielii.
Mai are însă şi alte sensuri. Pata umană este, în acelaşi timp, ceea ce se află murdar în noi şi ceea ce lăsăm în urmă, dâra fiecărei vieţi. Coleman Silk, care şi‑a ascuns întreaga viaţă originea, trăind în minciună, a lăsat totuşi o pată datorită imensei lui personalităţi. Acuzaţiile de rasism l‑au făcut să sufere, l‑au determinat să demisioneze
şi, conform propriei convingeri, au condus la moartea neaşteptată a soţiei. După un timp de la această tragedie, Silk, care avea 70 de ani, se îndrăgosteşte de o femeie de serviciu foarte frumoasă, în vârstă de 34 de ani. Acestei femei – şi numai ei ‑ îi va fi mărturisit adevărul despre culoarea pielii lui. Cei din jur considerau că relaţia sa amoroasă e o nouă pată pe obrazul lui. Dar lui nu‑i mai păsa. Marele şi adevăratul secret al vieţii este să te eliberezi sau să te‑mpaci cu propriile pete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here