Patru băieți mai de vârsta a doua, șefii aleși la șmecherie la ei în oraș, s-au strâns într-o zi și au pus-o de-o asociație, denumită fălos „Alianța Vestului”, de zici că membrii ei fondatori îs toți băieți școliți prin universitățile anglo-saxone, cu buletin de Buckinghamshire. Ca orice asociație care se respectă, și aceasta are un program bine definit, enunțat clar, răspicat și corect gramatical, acela de „a dezvolta proiecte comune în domeniul infrastructurii şi al dezvoltării, de accelerare a implementării proiectului Autostrada Transilvania, urgentarea autostrăzii Via Carpathia, dezvoltarea unei conexiuni feroviare de mare viteză între patru oraşe, finalizarea completă a tronsoanelor de centură, dar şi construirea a două spitale regionale în Cluj-Napoca şi Timişoara. Alte obiective vizează dezvoltarea unei reţele de transport public interregional şi intraregional, creşterea mobilităţii ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou metropolitan.” Bă, bravo lor, mi-am zis eu după ce am citit știrea.

Ocupați cu scăparea lui Dragnea de pușcărie, pesediștii nu au găsit pe altcineva să ia atitudine decât pe un biet consilier județean de Neamț, de grabă vărsătoriu de vorbe aberante, bucuros că îl bagă și pe el cineva în seamă: „Cred, sincer, că nu a existat niciodată în istoria României de după 1918 un pericol mai mare la adresa integrităţii şi independenţei statului român ca acest concept… Aştept cu maxim interes ca în principal factorii diplomatici şi de decizie ai Guvernului român să clarifice în tandem cu «românii» care au inventat acest atac la adresa României această «nouă viziune»”. Pentru dom’ consilier, niște oameni care vor să acceseze fonduri europene reprezintă un atac la adresa integrității și independenței statului. Băi, pe bune?! Domnul Bour(ceanu) există cu adevărat sau vreun troll șugubăț s-a infiltrat prin PSD-ul moldav și se ține de șotii?

Pe modelul Viorica Dăncilă, un alt pesedist care freacă menta pe la Bruxelles, eurodeputatul Emilian Pavel consideră că băieții cu alianţa sunt populişti şi nu transmit un mesaj de unitate în anul Centenarului. Corect, maestre! Ce rahat de unitate e asta în care unii vor să cheltuiască bani fără să împartă o șpăguță cât de mică și cu voi?

În schimb, pe partea de hărnicie și corectitudine și cumințenie și curățenie la suflet și inventatori de calorifer și de apă caldă și neascultători de manele, s-a ițit așa un fior de mândrie bănățeano-ardelenească, de zici că gata, toate problemele din Cluj, Bihor, Timiș și Arad s-au rezolvat cum a rezolvat titanul Thanos juma’ de Univers, dintr-o pocnire de degete.

Adevărul titrează pompos „Cei patru primari care nu vor să mai depindă de Guvernul Dăncilă”, demonstrând că propaganda funcționează la fel de bine indiferent de care parte a baricadei te afli, deși băiatul de la Bihor spune chiar în textul adevăraților: „Unul dintre obiectivele noastre imediate este să constituim o asociaţie care să fie un partener al Guvernului şi al Comisiei Europene.”, iar cel de la Cluj pune punctul pe j cât se poate de clar: „…această iniţiativă nu este îndreptată împotriva Guvernului de la Bucureşti, ci dimpotrivă, este ca împreună cu Guvernul de la Bucureşti să avem o Românie mai puternică şi mai bogată.“ Dar nah, dă bine la SEO să bagi ceva de Viorica că te indexează goagălul mai bine, plus că alimentezi și mândria aia ardelenească despre care vorbeam mai sus și te citesc ăia de votează cum trebuie, liberal și progresist. Oh, wait!

O simplă privire pe harta rezultatelor alegerilor din decembrie 2016 te face să roșești:

Păi ce facem domnilor care tot cu ciuma roșie votați? Da ardelene civilizat, știu, tu nu, doar toți vecinii, colegii tăi de muncă și bunicii că, deh, le crește pensia ca Făt-Frumos. Cu ce te fălești tu de fapt? Că dacă nu știai, toate proiectele astea europene de anvergură trebuie aprobate întâi pe plan intern de tot felul de organisme intermediare și comisii, care, nah, acum sunt puțin ocupate de băieții cu veste roșii.

Nu așa o să vă „desprindeți” voi financiar de România, vă curge românismul prin vene mai ceva ca alcoolul sanitar prin sângele moldovenilor și țuica de prune prin al muntenilor. Poate unii din voi sunteți mai tineri și nu știți, dar până la scandalul Bancorex de la București, primele mari țepe financiare românești de la Cluj or plecat. Dacă nu mă credeți pe cuvânt, căutați pe smartphone Caritas și Dacia-Felix. Apoi, dacă tot ați ieșit de pe Facebook, căutați și Gheorghe Funar, Nelson Mondialu, loc de naștere Nicolae Guță sau Victoraș Micula.

Nu mă înțelegeți greșit, și eu îmi doresc să facă primarii voștri ce și-au propus, dar am așa un gând, nu știu de ce, că tot românește va evolua toată chestiunea asta. Mai bine zis ardelenește, adică lent, cu gargară multă și acuze pline de priviri veninoase către București. Dar dacă vă iese, ne mutăm redacția la Timișoara și domiciliul undeva pe traseul Cluj-Napoca – Oradea – Arad – Timișoara. Sper că veți primi cu drag în mijlocul vostru niște moldoveni, dobrogeni, munteni sau olteni care nu își doresc decât să învețe de la voi bunul simț și civilizația. Vă mulțumesc anticipat pentru ospitalitate! (CM-brăilean, încă nu știu dacă mi-s moldovean, muntean sau dobrogean)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here