În 1998, bătălia filmelor de animație începea. Pixar făcuse un singur film până la acea dată – mult-lăudatul Toy Story (1995). În ’98, noii rivali de la DreamWorks intrau pe piață cu Antz, un film cu furnici. Ca un făcut, la nici o lună distanță, cei de la Pixar vin și ei cu A Bug’s Life. Un film cu gândaci. Hmm! Acea coincidență a reprezentat începutul marelui război.

Animațiile Pixar sunt, fiecare în parte, mici (sau chiar mari) capodopere: Toy StoryMonsters Inc. (fiți pe fază, apare în curând un sequel!), Finding NemoRatatouilleWall-E sau Up sunt mai mult decât niște animații extraordinare din punct de vedere tehnic, cu script inteligent și foarte amuzante. Și DreamWorks a știut întotdeauna să facă animații extraordinare din punct de vedere tehnic, inteligente și amuzante (vezi ShrekMadagascarOver the HedgeKung Fu Panda). Pixar, însă, a oferit mereu ceva mai mult. Pixar a oferit inimă. Bărbat în toată firea, cum mă vedeți și citiți, ba chiar un dur autodeclarat, deh, cred că nu pot numi mai mult de două lungmetraje Pixar (dintr-un total de vreo 13) la care să nu fi plâns măcar un pic. Pixar știe să te facă să uiți că te uiți la un desen animat, să te ia de guler și să te tragă cu forța într-o poveste. Întocmai ca o carte bună. Și oamenii ăia știu să spună o poveste astfel încât să-ți capteze atenția mai mult decât marea majoritate a filmelor cu actori reali, în carne și oase.

DreamWorks s-au tot chinuit să recupereze handicapul. Au încercat în mai multe rânduri să egaleze emoțiile Pixar, dar le-a ieșit prima oară (după părerea mea) cu superbul How to Train Your DragonAnul acesta au făcut-o din nou. The Croodsa apărut recent în cinematografe și e foarte bun. Și, din nou, face o săritură bună în ceea ce privește partea sentimentală, aterizând la doar câțiva centimetri în spatele Pixarurilor. Nu-mi imaginez un film mai plăcut de văzut în cinematografe zilele acestea, așa că mergeți să-l vedeți, cât încă e duminică. Iar miercuri citiți o cronică mai concisă la The Croods la noi în revistă, ediția print.

A.M.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here