Scandalul imunoglobulinei, „soluționat” de către ministrul Bodog prin anularea taxei clawback, deci prin pierderea unor bani de către stat, a deschis cutia Pandorei pentru producătorii de medicamente. Zilele acestea asistăm la un nou atac mediatic furibund la adresa statului român, atac asemănător celui dat în cazul imunoglobulinelor și care are acum ca scop obținerea de avantaje de către producătorii de tratamente oncologice. Pentru a înțelege mecanismul unor astfel de acțiuni diabolice, vă prezentăm detalii importante și puțin cunoscute din spatele afacerii cu imunoglobuline.
O scurtă istorie, nevăzută, a scandalului imunoglobulinelor
În 2017 v-am dezvăluit cum în mod ilegal anumiți producători de imunoglobuline s-au retras de pe piața din România, fără a asigura stocurile obligatorii timp de un an, așa cum impune legislația românească. Retragerea aceasta subită și ilegală a generat celebra criză a imunoglobulinelor. În mod mișelesc câțiva jurnaliști și ong-iști, acompaniați de un fost ministru al Sănătății, au răspândit în presă știrea falsă că această criză a fost generată de către firmele care fac export paralel, nicidecum de producătorii de imunoglobuline. Toate datele oficiale, la care aveau lesne acces și respectivii jurnaliști și ong-iști, dar mai ales fostul ministru, arătau clar că nu se făcuse export paralel substanțial cu imunoglobuline și că o retragere ilegală a unor producători a generat penuria în cauză. Apropo de cât știa fostul ministru despre adevărata cauză a crizei imunoglobulinei, inserăm aici un mesaj pe care l-am primit de la domnul Florin Hozoc, unul dintre reprezentanții producătorilor de imunoglobuline:
„Rolul jucat de Vlad Voiculescu
La începutul lunii martie 2016, Vlad Voiculescu, pe atunci director de cabinet al ministrului de Finanțe, se întâlnea cu domnul Karl Petrovsky de la PPTA (Asociația producătorilor de plasmă și derivate din plasmă), care i se plângea că producătorii de imunoglobulină s-au retras din cauza taxei clawback și a prețului prea mic. Doar că domnul Vlad Voiculescu nu era Ministru al Sănătății…. Noi nici nu știam că va fi vreodată ministru, pentru că abia în mai 2016 a fost numit. Dar se pare că unii deja știau și discutau cu el, nu cu Patriciu Achimaș, ministrul Sănătății de la acea vreme. Karl Petrovsky l-a cunoscut pe Vlad Voiculescu prin intermediul conducerii Octapharma Austria. După o serie de astfel de întâlniri cu Karl Petrovsky, în noiembrie 2016, Vlad Voiculescu, în calitate de ministru al Sănătății, modifică peste noapte Hotărârea de Guvern privind metodologia de calcul al prețurilor la medicamente și introduce toate produsele derivate din plasmă la acele excepții de la regula generală, conform căreia prețul se calcula la nivelul celui mai mic preț din țările de referință. Astfel, toate produsele derivate din plasmă urmau să aibă prețul calculat la nivelul mediei celor mai mici trei prețuri din țările de referință. Deși domnul Vlad Voiculescu fusese deja informat de producători că nu vor relua livrările dacă nu se elimina taxa clawback, acesta ne spune de vreo doi ani că el a rezolvat problema și că alții sunt vinovați. În schimb, ca să îi mulțumească totuși pe producătorii reprezentați de domnul Petrovsky, a semnat noile protocoale terapeutice pentru tratamentul hemofiliei, prin care a crescut de peste trei ori consumul de factor de coagulare. Producătorii reprezentați de domnul Petrovsky (Octapharma și Baxter) dețineau deja 80% din piața românească de factor de coagulare, deci exact lor le-a mărit vânzările. A crescut atât de mult bugetul pe programul de hemofilie, încât spitalele nici măcar nu au fost în stare să cheltuie toți banii alocați în 2017. Dar nu a suplimentat deloc bugetul pentru pacienții români cu imunodeficiență primară și boli autoimune, care au în continuare cel mai mic consum de imunoglobulină din UE. Poate pentru că Baxter și Octapharma nu aveau interes pe aceste programe, în condițiile în care ei nu mai livrau imunoglobulină… Vlad Voiculescu a fost cel care a alimentat scandalul imunoglobulinei și a fost cel care a anunțat public moartea primului pacient „din cauza lipsei de imunoglobulină” , astfel încât sub presiunea publică determinată de emoția colectivă Guvernul a cedat și a adoptat OUG de suspendare a taxei clawback. Măsura poate că era normală, dar modul în care au procedat este unul inuman: au ținut ostateci mii de pacienți, din care aproape 1000 de copii cu boli autoimune sau imunodeficiență primară. Vlad Voiculescu putea să-și folosească relația cu Petrovsky, Octapharma și Baxter pentru a-i convinge să continue livrările…”
Cum Crucea Roșie din Austria „salvează” România, vânzându-i la suprapreț fix produsele Octapharma
Criza imunoglobulinei din România, generată printre alții de compania austriacă Octapharma, care a refuzat să aducă imunoglobuline dacă nu se elimină taxa clawback a fost accentuată și de un alt aspect, care are legătură cu aceeași companie. Firma austriacă Octapharma produce trei tratamente de tip imunoglobuline: Octagam, Panzyga și Gammanorm. A refuzat să-și înregistreze în România produsul Octagam, în schimb a înregistrat celelalte două produse, la prețul de 38 euro/g, un preț mic. După înregistrare compania Octapharma nu a livrat în România aceste produse. Probabil fiindcă prețul asumat era intenționat foarte mic. Practic a fost o manevră pentru a bloca orice alt producător să aducă tipul acesta de tratament, orice producător fiind obligat să livreze la acest preț. În condițiile în care a blocat alți producători și nici nu a livrat produsele înregistrate, Octapharma a mai făcut un aranjament în defavoarea României. Firma austriacă Octapharma și Crucea Roșie din Austria au un parteneriat prin care sângele colectat și neutilizat de Crucea Roșie este dat celor de la Octapharma, care oferă la schimb produse derivate din plasmă, imunoglobuline. Mai mult, cele două au sediile în aceeași curte în Viena. Pe data de 5 martie 2018, Ministerul Sănătății a cerut activarea mecanismului de protecție civilă. Ce înseamnă aceasta? Este un apel de ajutor la nivel european. Producători, ONG-uri, alte entități sunt anunțate de faptul că o țară are nevoie de un ajutor pe un tip specific de tratament. Respectivul ajutor nu este gratuit, statul care-l cere plătește. Sursele noastre ne-au dat informația că același domn Karl Petrovsky, amicul lui Vlad Voiculescu, i-a sfătuit pe producători să nu livreze la timp imunoglobulinele necesare României, solicitate prin mecanismul european. Ca atare, firma austriacă Octapharma nu a livrat nimic. În schimb a venit o ofertă de la Crucea Roșie, filiala Austria, care se oferea să livreze taman Octagam, produs la Octapharma, la prețul de 63 euro/ gram. Deci nu la 38 euro/ gram, prețul înregistrat chiar de Octapharma în România. Prin activarea mecanismului nu s-a mai făcut raportatea la prețul de 38 euro, dar ar fi fost suspect ca Octapharma să înregistreze un produs cu un preț, dar să aducă alt produs cu un preț aproape dublu. Crucea Roșie din Austria a fost un paravan perfect pentru ca Octapharma să-și vândă propriul produs la un preț peste cel înregistrat în România. Și nu este tot. Oferta „salvatoare” a Crucii Roșii Austriece era la un preț cu 30% mai mare decât prețul înregistrat în Austria, adică 43 euro/g. (vedeți attach) Sau, mai concret, pe fiole prețul este acesta: În Austria fiola Octagam de 2,5 grame e livrată cu 108,35 euro, Crucea Roșie „salvatoare” o vinde României cu 162, 5 euro; În Austria fiola Octagam de 5 grame e vândută cu 216, 7 euro, în timp ce României o livrează Crucea Roșie „salvatoare” cu 325 euro. În aceste condiții Crucea Roșie din Austria nu ajută România, ci jefuiește România.
Apel către autoritățile statului român
Se pune întrebarea legitimă cum de Ministerul Sănătății nu a observat diferența de preț și acțiunile ticăloase ale unor așa-ziși salvatori. Răspunsul este unul singur: persoane foarte bine poziționate politic în vârful ministerului au ignorat aceste date sau, și mai grav, i-au ajutat pe hoți, blocând posibile soluții alternative. Generarea cu intenție a unei crize de medicamente, de tratamente medicale este atentat la siguranța națională, mai ales când țara este în situația de a solicita ajutor internațional. Solicităm autorităților statului român să investigheze de urgență activitatea secretarului de stat Octavian Alexandrescu cu privire la livrarea de imunoglobuline în România. Din informațiile noastre acest domn a respins oferte de imunoglobuline mult mai avantajoase pentru statul român. Una dintre ele a fost din partea unui producător din Turcia, și era de 15 euro/ gram. Diferența de preț este de ordinul a milioane de euro. De asemenea, ar trebui ca aceleași autorități să privească cu atenție noul „scandal” declanșat deunăzi cu privire la tratamentele oncologice. Aceiași jurnaliști, același fost ministru care au mințit în cazul crizei imunoglobulinelor alimentează o criză artificială generată de unii producători de tratamente oncologice. Schema este una similară cu cea folosită la imunoglobuline: s-a creat emoție după moartea unui tânăr care suferea de o boală de plămâni, concomitent au început să livreze false informații despre tratamentele oncologice care cică lipsesc din cauza exportului paralel. Probabil va urma refuzul unor producători de a mai livra respectivele tratamente la prețurile actuale, iar ulterior aceiași producători le vor livra printr-o „salvatoare Cruce Roșie”, la preț dublu. Conform unei declarații pe care am obținut-o de la domnul Alexandru Velicu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, datele instituției arată în acest moment că exportul paralel de tratamente oncologice nu a avut impact asupra pieței. Deci altele sunt cauzele. Probabil unele similare cu cele care au generat criza imunoglobulinelor.
Alexandru Căutiș