Mugur Stroe

Mugur Stroe, fostul şef al unei direcţii mai puţin cunoscute din cadrul SIE Ilfov, între 2008 şi 2014, astăzi retras într‑o ţară europeană, îşi continuă interviul‑fluviu acordat în exclusivitate revistei tipărite Kamikaze.
În acest episod ne vorbeşte despre planul secret al Vioricăi Dăncilă de a rămâne la putere, despre haosul creat de moţiune, despre şansele formării unui guvern PNL, despre şansele alegerilor anticipate, despre băieţii deştepţi ai fondurilor europene, despre criza din Kurdistanul sirian.

Kamikaze: N‑aţi nimerit‑o! Moţiunea a trecut!
Mugur Stroe: A trecut fiindcă au vrut PSD‑iştii! Dacă îţi aduci aminte că am prins acest
amendament. Şi era clar că Dăncilă vrea să provoace această situaţie… După cum s‑a dus la tribună şi a început să‑i înţepe pe foştii aliaţi de la ALDE. Apoi, i‑a dat la temelie lui Victor! Pufuletele putea fi un aliat împotriva accederii la putere a dreptei! Dar i‑a dat să zacă! Şi i‑a antagonizat direct pe toţi cei care puteau sprijini guvernul. Încep să o suspectez pe Dăncilă de genialitate! Sau pe cine o sfătui‑o… Nu ştiu!
K.: Nu exageraţi puţin?!
M.S.: Absolut deloc! Uite în ce situaţie i‑a pus pe toţi! USR‑iştii spun că ar vota guvernul PNL cu două condiţii: să se meargă pe alegeri anticipate şi vot la locale în două tururi, că aşa şi‑a făcut calculul Stelian Ion că ar câştiga la Constanţa. Ca de obicei, nu au citit Constituţia… Păi, ca să se ajungă la anticpate, două propuneri de prim ministru nu trebuie să treacă! Ori ei dacă votează guvernul, nu se mai poate pomeni de anticipate.
O dată… Doi… Maghiarii zic că votează guvernul dacă nu se va pune problema votului la locale în două tururi. Simt pericolul românesc în secuime! Ponta zice că nu a fost invitat de PNL la nici o negociere, ceea ce mi se pare normal după ce a declarat pe toate televiziunile că nu va vota un guvern, de orice culoare, condus de Orban! Tăriceanu, nu se pune problema, nu l‑ar valida niciodată pe „uzurpatorul“ Orban. Care doar a întinat nobilele idealuri ale liberalismului! Doar PMP i‑ar vota pe liberali dacă li se aruncă şi lor două trei oase de ros, câteva ministere…

K.: Păi, cam avem condiţiile obiective pentru alegeri anticipate…
M.S.: Greşit! Moţiunea a aruncat PSD‑ul în opoziţie. Avem acum o opoziţie de peste 70%! Cât a luat PNL la parlamentare, în 2016? Parcă 20%… Hai să zicem că ăsta e procentul lor şi astăzi, că ALDE se rupsese deja… Păi, asta înseamnă că, mai puţin PMP‑ul, restul le sunt potrivnici.
K.: Păi, asta zic, că dacă propunerile PNL‑ului pică de două ori, se ajunge la anticipate!
M.S.: Te pripeşti! PSD‑ul a câştigat alegerile cu 45%. Hai să presupunem că Ponta a rupt 5% din voturi, deşi membrii lui tot PSD‑işti sunt în străfundul sufletului. Păi, dacă 40% din parlament nu se prezintă la şedinţele de validare a primului ministru, adică social‑democraţii, nu e cvorum, deci şedinţa nu se ţine. Şi nu lipsesc doar PSD‑iştii, ceea ce e cel mai uşor lucru – să absentezi, dar mai lipsesc de la toţi ceilalţi încă 10%… Statistica spune. Deci nu va fi cvorum niciodată! Până la alegerile parlamentare…
K.: Păi, se poate aşa ceva?!
M.S.: Ba bine că nu! La CSM cum se poate să se amâne de şapte ori validarea şefului SIIJ
din lipsă de cvorum?! Legislaţia nu pedepseşte nicăieri lipsa cvorumului… N‑au putut oamenii să ajungă! Ce vrei?!
K.: Păi, Constituţia zice aşa, ia uitaţi: „După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare…“ Deci e un termen limită!
M.S.: De ce nu citezi toată fraza?! Zice „… 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.“ Păi, ca să fie respinse, trebuie să existe cel puţin două şedinţe parlamentare legal constituite. Adică cu cvorum de două treimi! Ceea ce, dacă PSD‑ul vrea nu o să fie niciodată! Deşi, s‑ar putea să vrea la un moment dat. Dar nu acum, după prezidenţiale… Pentru că, s‑au prins şi ăia de la USR, Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui!
K.: Deci vor vota sau nu vor vota învestirea lui Orban? Că nu mai înţeleg nimic…
M.S.: Nu ştiu. Eu să fiu în locul PSD‑ului aş vota acum un guvern PNL. Cu 20% în Parlament, PNL va fi frunză în vânt. Vor trage cu rachetele în el toate partidele din „opoziţie“. Procentul uriaş de la europarlamentare, ăla de 27%, trebuie diminuat.
Creşterea de 7% e revendicată de toate celelalte partide. Mai bun moment să fie mursecat decât alegerile prezidenţiale nu există! Gândeşte‑te că un guvern cu susţinere de 20% va fi un guvern anchilozat, nu va putea face mare lucru. Poate dor să dea nişte ordonanţe de urgenţă… Cum ar fi desfiinţarea SIIJ. Sau a recursului compensatoriu… Dar poporul a votat împotriva ordonanţelor pe tema Justiţiei. Nu a ordonanţelor date de Dăncilă, ci a ordonanţelor în general! Plus că vor găsi visteria goală… Până se prind ei pe unde sunt pitiţi banii, până accesează nişte credite, vine iarna! Vor fi nevoiţi să taie în carne vie! Adică noi impozite şi taxe, concedieri masive din aparatul bugetar. Ceea ce va aduce PSD‑ul iar în poziţia de câştigător la următoarele alegeri! Mie îmi vine să râd… „Dreapta“ a mărit mereu impozitele şi „stânga“ le‑a micşorat! Parcă să îşi facă în ciudă unii la alţii!
K.: Aţi citit ancheta Rise Project despre Barna?
M.S.: Am citit‑o… Nimic să mă mire! Trebuie să clarificăm ceva… Programul POSDRU, ăsta în care a activat Barna, a fost cea mai mare risipă de fonduri comunitare de când s‑a înfiinţat Piaţa Comună. Şi a fost cel mai mare jaf de când s‑a lărgit Uniunea Europeană! Adică programe de învăţamânt, de reconversie profesională şi de incluziune socială… S‑au inventat pe bani europeni şcoli pentru orice: şcoală de ospătari, şcoală de croitori, şcoală de vedete, şcoală de savanţi! Orice meserie o învăţai în două săptămâni de şcoală d‑asta! Ba, mai primeai şi diurnă şi masă moca. Başca transport gratuit! Să‑i fi văzut pe ţărani
ce cârâiau la a treia zi de copane cu piureu! Sau că e prea grasă carnea de porc! Ei care acasă erau pe mâncare de cartofi cu pâine! Majoritatea erau cursanţi de profesie. Şi era penurie de candidaţi! Beneficiarii de fonduri erau nevoiţi să accepte oameni cu două‑trei diplome de şcoli din astea. Cel puţin! Sunt şcolarizaţi care au învăţat, sanchi, şase‑şapte meserii prin POSDRU! Maxim mi se pare că erau şcoli de specialişti în atragere de fonduri europene. Adică şcoală de şmecheri!
Acuma, Barna, i‑a învăţat şi el pe nişte marginalizaţi sociali, pe unii cu handicap, să facă afaceri. Ştii ce zice un proverb american? Cică, cine poate face, cine, nu, îi învaţă pe alţii! Aşa şi Barna! Îi învăţa pe unii să facă micro‑print, el care nu a avut un butic non‑stop, la colţul blocului, să vadă cum e să rezişti în piaţă, în România. Într‑o economie mică, insolvabilă, plină de rechini privaţi şi rakeţi instituţionali. Păi, dacă era vreo valoare,
făcea şi el un lanţ Fornetti sau un 5 to Go din ăla… Sau vreun Dedemann! Sau, poftim, investea banii lui într‑un print‑shop operat de un rom şi un ciung. Că aşa îşi închipuie Bruxelles‑ul, că e ca la ei… Occidentalii cumpără mai degrabă o pungă de hârtie de la supermarket, dacă ştie că e făcută de o cooperativă de oameni cu probleme, chiar dacă e mai scumpă, decât o pungă de plastic mai ieftină fabricată de corporaţie… Oamenii vor să ajute! Ori la noi nu ţine asta! În fine, prin POSDRU s‑au sifonat miliarde de euro aiurea! Cursuri la mişto, diplome cu care te ştergi la cur… Afaceri la cheie care au murit din faşă…
K.: De ce s‑a retras Trump din Siria?
M.S.: S‑a retras la înţelegere cu Erdogan. Cel mai puternic aliat al NATO din Marea Neagră are acum posibilitatea să injecteze refugiaţi sirieni din Turcia, într‑o aşa‑zisă zonă de tampon, din întâmplare fiind taman Kurdistanul sirian. Aidcă pompează 4‑5 milioane de sirieni‑sirieni în zona aia, pe banii comunităţii internaţionale, sirieni care îi vor hali pe curzi pe pâine! A fost diabolic Erdogan la faza asta: a acumulat sirieni toţi anii ăştia, a făcut stoc, ca să colonizeze acum Kurdistanul cu ei. Kurdistan împărţit în trei ţări! Îi plantează peste tot! „Problema kurdă“ va dispărea!
K.: Păi, şi comunitatea internaţională ce zice?!
M.S.: Ce să zică?! Zice mersi că nu ne trimite Erdogan refugiaţi cât populaţia Finlandei!
(va urma)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here