Poveşti din gurile Dunării: Cum sa NU luăm zecile de milioane de la UE
Nu există iubitor al Deltei Dunării, eco-turist, pescar sportiv, bird-watcher, fotograf, canotor sau gură-cască care să nu-și dorească cu alean câteva lucruri pentru colțișorul lui de Rai: eradicarea braconajului, regenerarea ariilor pustiite, stoparea poluării, prevenirea incendiilor sau netulburarea zonelor strict protejate de către cocalarii cu motoare de curse. Mă rog, cu excepția cocalarilor iubitori de show-off!
Culmea este că soluții la toate relele astea există, sunt deja implementate cu succes în alte părți, sunt puși deoparte și bani europeni pentru finanțare. Și cu toate astea lucrurile se mișcă extrem de greu. Atât de greu încât s-a mai ratat o dată demararea studiului de fezabilitate. Se mai poate rata o dată, eliminând de data asta și orice șansă de implementare în termenul impus de UE. Cine s-ar bucura? Putem să bănuim: braconierii, protectorii braconierilor, piața neagră, poluatorii și cocalarii. Poate și vecinii de la Nord? Poate și vecinii de la Est ai vecinilor de la Nord? Toate pistele de lucru rămân deschise!
Oricum, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării mai face o încercare pe 06.12.2016, a doua, când scoate la licitație pe S.E.A.P. poziția de consultant pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul „Sistem Integrat de Supraveghere, Monitorizare și Observare în Rezervația Biosferei Delta Dunării”. Buget alocat: 575.000 RON.
Cum se face?
Ca prin alte părți. Ne-am interesat. Cu o rețea de radare care să „vadă” și prin stufăriș, și prin frunziș, ziua și noaptea, în caz că apare vreun intrus în zona strict protejată, sau zăbovește în zona limitrofă, camere termale care să detecteze focul, camere inteligente cu zoom pe obiectul suspect, senzori imersibili pentru detectarea de substanțe poluante, detectare de vitezomani. Sistemul elaborează scenarii de răspândire a incendiilor, de contaminare cu substanțe poluante, pentru a le întâmpina cu măsuri de limitare și stopare. Ba chiar „știe” să identifice prin meteo-satelit zonele în care există un risc de incendiu. O barcă suspectă poate fi urmărită până o interceptează rangerii sau până se dă la casare. Și nici nu trebuie să poarte obligatoriu un transponder sau un tracker sub amenințarea unei amenzi. Softul identifică pattern-uri comportamentale, astfel încât în centrul de comandă să se poată deosebi o barcă care braconează la sturion de una-două bărci cu „electricieni” care dau la curent. Când apare evenimentul nedorit, sistemul „vede” pe unde are rangeri în teren, fiecare poartă la el un terminal mobil și livrează scenariul optim de intervenție în funcție de resursele umane ce pot fi alocate la momentul respectiv. Comunicarea se face pe orice standard nou și vechi, 4G, 3G, GPRS, UHF/VHF și chiar pe standardele militare. Din „blocul” nostru! Ar însemna că va putea comunica cu ISU, SMURD, Poliția de Frontieră, Poliția dintre frontiere, Garda de Mediu sau – Doamne, ferește! – cu Armata.
NASA, frate!
Sau NSA de Delta Dunării?! Nu este greu de presupus că asemenea sisteme sunt derivate din sistemele militare de tip C2 (Control & Command) dezvoltate de aliații noștri. Sunt doar câteva companii în lume, nu multe, le numeri pe degetele de la o mână, care au implementat și standardizat aceste soluții pentru monitorizarea și protejarea unor obiective civile cu largă întindere geografică. Vestea bună este că toate au propriile soluții „pe raft”, soluții validate în teren cu care am merge la sigur, fără bâjbăieli și inovații, dezvoltări pe genunchi și experimente cu camere anti-hoți de supermarket. Atâta doar că cineva trebuie să analizeze terenul, să elaboreze studiul de fezabilitate, să creioneze un buget, să întocmească caietul de sarcini, să contacteze toți producătorii cu palmares, să centralizeze apoi ofertele pentru ca A.R.B.D.D. să aleagă ce îi este mai convenabil. Și sarcina asta îi revine firmei de consultanță desemnate la finalizarea contestațiilor.
Cum se poate rata?
Românește! Birocratic? În cadrul POIM (Program Operațional Infrastructură Mare) termenul limită pentru implementare al Sistemului Integrat de Supraveghere, Monitorizare și Observare în Rezervația Biosferei Delta Dunării este sfârșitul lui 2018. Atenție: implementare, nu studiu incipient de fezabilitate! Vorbim de implementare pe bani europeni, căci pe banii noștri n-am avea nici o apăsare! Păi, să vedem cum stăm! Prost! De la lansarea procedurii pe SEAP, pe 06.12.2016, și până astăzi, fără o lună aproape că se face anul și studiul de fezabilitate nu a demarat. Nici nu avea cum! Între autoritatea contractantă, A.R.B.D.D., și prestator nici măcar nu s-a semnat contractul! De muncit s-a muncit. Mai întâi s-au depus ofertele, până pe 10.02.2017. Pe 16.02.2017 s-au deschis ofertele – au fost admiși 5 ofertanți, 9 au fost respinși. O comisie din partea autorității contractante a analizat ofertele și, prin 15.05.2017, l-a desemnat câștigător pe X. Numai că, în 29.05.2017, Y de pe locul doi l-a contestat pe X la CNSC. CNSC i-a dat câștig de cauză lui Y descalificându-l pe X.
- Atunci, X a contestat în instanță decizia CNSC, și dă-i și luptă, până ce pe 25.10.2017, când Curtea de Apel Constanța a respins definitiv contestația lui X. Deci X rămâne descalificat, de fezabilitate trebuie să se ocupe Y. Cine-i curios să vadă cine-i X și cine-i Y, să caute Dosarul 460/36/2017 pe Portalul Instanțelor de Judecată. Mai că nici nu contează! Diferența dintre cele două oferte financiare a fost infimă.
Dar cât a trecut de la pronunțare? Păi, trei săptămâni. Timp în care nu s-a mai întâmplat nimic. Dacă nu se demarează studiul de fezabilitate anul acesta, cum bugetul alocat nu se reportează de la un an la altul, va trebui reluată procedura la anul. Care mai poate dura un an, cam până spre sfârșitul lui 2018. Când radarele ar trebui deja să funcționeze, camerele să filmeze! Asta ca să nu pierdem banii de la UE. Dar cum bugetul mare al ARBDD, mic ca orice buget, se poate termina și mâine, contractul dintre beneficiar și prestator ar trebui semnat ieri! Dacă chestiunea se mai plimbă mult prin intestinele ARBDD, fără să ajungă încărcată de avize departamentale pe masa Guvernatorului, o să avem Supraveghere, Monitorizare și Observare în Delta Dunării, la anul și la mulți ani!
El Cucui
Mai dă-i în gura mă-sii.
Daca „vom avea” politicieni adevarati nu marionete si hoti ca pana acum vor trebui sa dea din nou legea ilicitului , exproriati toti cei care au deschis tot felul de centre si pusi sa care tonele de betoane care le-au dus acolo si declarat parc national pazit de armata daca este nevoie nimeni nu intra si iese cum vrea si face ce vrea .
O propunere simpla.
Pescarii autorizati sa primeasca salariu timp de 3 ani, numai pentru supraveghere.
Timp de 3 ani, pescuitul interzis pe Dunare( segmentele romanesti) si total in Delta.
Pentru braconaj, pedepse maxime si confiscarea a jumatate din avere.
La organele platite sa vegheze, pedepse duble.
Dar cine se va incumeta? Sunt curios, poate PNL?