Religia este opiu pentru popor

Religia este opiu pentru popor,

zicea nen-tu Marx prin 1844, deci cu vreo 174 de ani înainte ca mitropoliții din România să-și înceapă giumbușlucurile pe cisterne și prin stațiile de epurare a apelor. Dacă i-ar fi văzut pe popii de azi muindu- și sfeștocul în lacuri de acumulare și autocisterne, ar fi putut zice, la fel de bine, că religia e apă chioară pentru popor, sau că Teodosie e un nou Isus, capabil să transforme apa în apă, ca la Cana Galileei.
Fără să vrea, Teodosie și popa de la baraj au oferit o superbă parabolă, valabilă pentru întreaga țară.
Nici dacă ar fi vrut să caricaturizeze printr-un singur gest atracția față de circ, preferința față de cantitate(tone sau chiar sute de mii de tone de apă sfințită, acolo unde câteva picături ar fi avut aceeași valoare de simbol) și ignorarea laturii spirituale, nu le-ar fi ieșit așa de bine.
Aiasma care vine la robinet oamenilor din râul Doftana sau din cisterna lui Teodosie este ca democrația originală a lui Iliescu, care ne-a venit pe țeavă fără să mișcăm un deget și ne-a permis să avem, după 28 de ani de la marea sfeștanie din Decembrie 89, un infractor în fruntea camerei deputaților și altul în fruntea senatului.
E ca diplomele de la particolere, tragi oricâte bucăți vrei din rola de hârtie, dar nu te poți șterge cu ele, că-s lucioase.
E ca programele TV care curg din aproape toate canalele și te lasă mai jegos după ce te uiți la ele, fie și câteva secunde.
E ca pâinea turcească, ca sucurile alea la pet, ca mezelurile alea din prafuri.
E ca justiția română, care nu-l poate băga la gros pe Dragnea, de care știe că fură de 20 de ani, dar condamnă la pușcărie baba care fură doi știuleți.
E ca fiscul, care îți blochează contul pentru o restanță de 6 lei, dar nu poate recupera sute de milioane de euro de la marii evazioniști.
E ca poliția română, care îți ia carnetul când atingi linia continuă, dar nu-i vede pe Ghiță sau Mazăre când fug din țară.
Mai puneți și voi exemple, re-ați ai dreicu de puturoși, că prea v-ați obișnuit să vă vină totul gratis pe țeavă. (N.D.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here