ULTRAȘI TUNȘI ȘI FREZAȚI  (Harta galeriilor din România, episodul 30)

Sîntem în București, cel mai propice pămînt românesc pentru dezvoltarea culturii ultras. Ca să nu-i supărăm pe localnici, o să programăm alfabetic cele mai importante trei peluze ale Capitalei. Începem cu Dinamo. Se spune că echipa din Ștefan cel Mare este cea mai urîtă din România. Și nu sîntem la capitolul estetică aici. În afară de cîinii din peluze și de prietenii lor de la „U“ Cluj, FC Dinamo București este detestat de toată țara îndeosebi pentru legăturile cu Securitatea. Probabil, cele mai numeroase graffiti-uri din țară sînt cu „Muie Dinamo“. Galeria din peluza „Cătălin Hîldan“ reușește să egaleze și poate chiar să depășească nivelul de antipatie acumulat de echipă. Aflați cum s-a ajuns aici în patru episoade pline de viclenie.

În anii ’80, galeria dinamovistă era formată din două bucăți. Una, mainstream, stătea la tribuna a doua și conținea suporteri cu fulare, steaguri și trompețici. Cealaltă se așeza, de obicei, la prima și era mai pe violență, un fel de nucleu dur al dinamoviștilor. Probabil că ei au fost primii care au aruncat o torță pe pistă în 1983, pe Stadionul „23 August“, la meciul cu Hamburg. 1983, rețineți! Abia găseai chibrituri pe vremea aia.

Dinamoviștii vechi cred că cea mai frumoa­să atmosferă pe Stadionul „Ștefan cel Mare“ a fost la un meci Dinamo – Internazionale Milano din 1982. 25.000 de oameni și incidente cu Miliția. Meciul intrase în prelungiri și TVR a oprit transmisia fiindcă trebuia să înceapă telejurnalul cu depășirea planului pe hectar la cartoful dulce. Toți vecinii stadionului au venit în vizită. Însă por­țile erau închise. Atunci s-au bătut locatarii cartierului cu mili­țienii pînă cînd un oficial dinamovist a reușit să oprească bătălia deschizînd por­țile de acces.

Începutul anilor ’90 îi găsește pe dinamo­viști în stradă. După fiecare meci, alb-roșiii veneau în Piața Universității ca să îngroașe nu­mărul golanilor. Mai tîrziu, în ’95, au apărut și primele steaguri de gard. Cu toate că nu reprezentau nici o brigadă, merită și ele mențio­nate: RAMS, Irriducibili Dristor, Dracula Boys, Legione, Tifossi Furiosi sau Ayrton (n.r. – Senna) the Best. După încă un an s-a născut și primul grup ultras: Nuova Guardia. Simbolul lor era, și încă mai este, un cap de vultur care seamănă izbitor cu cel al lazialilor de la Eagles Supporters. Doar că are ciocul un pic fracturat. Fontul scrisului este același cu cel al clujenilor de la Universitatea Cluj, cei care-și vopsiseră Vecchia Guardia cu cîteva luni înainte. Continuăm săptămîna viitoare cu incendierea peluzei din Ghencea. Dar și cu moartea și învierea unuia dintre liderii galeriei dinamoviste. (Peluza Oficială Kamikaze)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here