ULTRAȘI TUNȘI ȘI FREZAȚI  (Harta galeriilor din România, episodul 28)

Deși este un oraș mare și cu ceva performanțe fotbalistice, Piteștiul se poate lăuda doar cu o mînă de ultrași. Galeria alb-violetă este prima din țară care și-a pus la bătaie bannerele pentru firme. Cel mai citeț steag de gard argeșean este „Vulturii Violeți“. Pe el se poate buchisi la ambele capete „Mavexim, dealer auto Dacia, tel.: 048…“ Și atît.

Tribunele stadionului din Trivale au început să murmure a suporteri cît de cît organizați în anii ’70. Atunci se stătea la tribuna I și trusa predecesorilor ultrașilor moderni era compusă din băști săltărețe și steaguri confecționate din cearșafuri întinate cu cerneală violet. Așa era pe toate stadioanele din România în perioada în care în Italia se înființau primele grupuri ultras. Pe atunci, Nicolae Dobrin era zeul în viață al echipei. Ligamentele rivalilor pîrîiau cînd Gîscanul punea piciorul pe minge. Chiar și cu idolul în teren, suporterii mergeau în deplasări doar pe o rază de 200 de kilometri: București, Craiova, Vîlcea și Tîrgoviște.

Dacă înainte de Revoluție suporterii argeșeni erau în rînd cu chibiții celorlalte echipe românești, după trecerea la capitalismul sovietic al lui Iliescu s-au lăsat pe tînjală. Cînd se nășteau Nuova Guardia (Dinamo), Armata Ultra’ (Steaua), CVUCS (Timișoara) și CUCS (Craiova), Piteștiul era sterp. Nucleul dur al galeriei era compus din sculeri-matrițeri și montatori de volane la fabrica de automobile Dacia.

Noroc cu clubul, care a început să pună „la bătaie“ autocare pentru deplasări. Ușor-ușor, gardurile viitorului stadion „Nicolae Dobrin“ au început să se coloreze. Apar „White-Violet Eagles“ și tinereii de la „Violet Republic“. În 2003, se naște „Ultras Viola“, peste un an, hop și „Dracii Viola“. Jale mare în Trivale în 2005: „Ultras Viola“ își dă obștescul sfîrșit în brațele nemiloase ale steliștilor. De necaz, mai zămislesc două brigăzi: „Nucleo Viola“ și „Debilii“, un grup axat pe violență. Dar probabil că își bat doar colegii de clasă, fiindcă sînt încă niște necunoscuți în lumea bună ultras.
Acum, FC Argeș joacă în liga a II-a și în peluză mai vin doar 20 de ultrași care protestează împotriva lui Cornel Penescu.

Ei obișnuiesc să urmărească doar începutul primei reprize. La insistențele jandarmilor, părăsesc stadionul. O fac urîndu-i patronului o întoarcere grabnică la locul răcoros de unde a ieșit anul trecut. (Peluza Oficială Kamikaze)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here