Piața editorială din România nu duce lipsă de sânge proaspăt. Anul trecut, în noiembrie, a apărut la Editura Herg Benet, înființată nu demult, un roman teribilist, dar expresiv, al cărui titlu necenzurat este Sânge satanic. Autoarea, pe nume Cristina Nemerovschi, are 30 de ani și este absolventă a Facultății de Filosofie, unde a făcut și un master. Romanul este scris la persoana întâi, singular, însă vocea care își spune povestea este masculină.

Există în această carte cel puțin un capitol – de fapt, un subcapitol – care nu e sigur că i-ar plăcea lui Mircea Cărtărescu, și asta pentru simplul motiv că se intitulează De ce nu iubim femeile. Opiniile exprimate aici de personajul M. sunt de un misoginism care le-ar scandaliza până și pe cele mai aprige feministe, dar textul este bine scris, indiciu clar că autoarea, deși femeie, i-a împrumutat personajului principal masculin toate rândurile de cojones pe care le-a găsit prin casă. Fragmentele de mai jos nu sunt recomandate minorilor, indiferent ce vârstă ar avea. (Iulian Tănase)

Nu iubesc femeile pentru că întruchipează, cel mai adesea, tot ceea ce detest la ființa umană. Nu spun că dacă am extermina femeile lumea ar fi perfectă. Dar ar fi mai puțin prefăcută și superficială. Am putea în sfârșit să ne privim în ochi. Am mai avea o șansă.

Well, first, pentru că le consider inutile. Pentru că s-au inventat păpușile gonflabile care sunt mai ieftine, mai de durată, nu pot vorbi și nu rămân gravide.

Nu iubesc pizdele pentru că își cumpără cosmopolitan, elle, avantaje, unica sau cool girl din care învață cum să devină și mai prefăcute, mai mult decât sunt din naștere, să se îmbrace în așa fel încât să pară mai slabe, să deschidă gura în așa fel încât să pară mai deștepte sau mai culte, să se miște în ritm de jeg disco ca să pară că știu să se fută, deși oricum nu le interesează să se fută. Pentru că nu știu să vorbească despre nimic ce nu ține de concret. Pentru că își fac un merit din faptul că merg la cumpărături uneori și gătesc. Pentru că sunt incredibil, șocant de proaste. Pentru că se uită la telenovele, iar când nu se uită la telenovele aleg cele mai proaste filme cu putință. La care mai și plâng. Pentru că nu suportă berea, brutal death metal-ul, drogurile, curvele, orgiile, prietenii interesanți pe care te chinuiești să nu îi pierzi. Pentru că își iubesc mamele și încearcă să ți le bage și ție pe gât. Pentru că nu le place sexul. Pentru că în timp ce se fut se gândesc în ce mall să iasă la cumpărături a doua zi. Pentru că nu știu și nu vor ști niciodată ce caută pe lume. Pentru că sunt înlocuibile, oricând.

Pentru că arată ridicol când aleargă după autobuz. Pentru că nu spun niciodată ce gândesc, în rarele ocazii când gândesc. Pentru că, da, se trag din fetițe, și fetițele sunt niște prototipuri grăitoare a ceea ce vor fi când vor fi mari. Pentru că specia din care se trag se târăște pe jos și bate din picioare atunci când nu obține ce vrea. Pentru că specia asta vrea mereu ceva, fie înghețată, fie rochițe, fie găletușe de nisip, fie pantofiori, fie un dvd cu desene animate, fie o păpușă cu țâțe xxl, fie un parfum care face cât un salariu decent, fie un amant. Pentru că la școală sunt pârâcioase și răzbunătoare. Pentru că atunci când își schimbă dinții de lapte nu arată deloc inocent, ci arată ca niște babe acre.

Pentru că se cred singurele lucruri frumoase din lume. Pentru că sunt convinse că pizda lor este motivul pentru care soarele răsare în fiecare dimineață. Pentru că nu au simțul umorului. Pentru că le deranjează misoginii și bancurile cu blonde. Pentru că iau căcaturile în serios, iar lucrurile importante le tratează cu superficialitate. Pentru că nu acceptă că în afară de pizdă nu au nimic de oferit.

Pentru că te fac de râs când ești cu amicii la bere și o dați în chestii filosofice și deodată proasta se trezește să deschidă gura și să bășească o replică penală pe care a auzit-o la birou. Pentru că sunt feministe. Pentru că nu înțeleg universul. Pentru că vorbesc numai despre cure de slăbire. Pentru că fac ca dracu’ când se îmbată, o dată pe an, de revelion. Pentru că le place să dea banii pe cadouri. Pentru că vor să ții minte ziua în care te-ai lins cu ea prima dată, de parcă pentru tine a fost cea mai importantă zi din viața ta.

Pentru că le plac nunțile și botezurile. Pentru că merg în vizită la părinții tăi și îi obligă să povestească lucruri compromițătoare din copilăria ta, pe care tu încerci să le uiți. Pentru că sunt penibile și plâng la cele mai artificiale scene din filme, alea cusute cu ață albă, la care tu ai râde în hohote.

Pentru că au prejudecăți. Pentru că nu vor sex în grup. Pentru că nu vor sex anal. Pentru că nu beau. Pentru că sunt religioase. Pentru că fură ideile altora, fără să gândească. Pentru că nu sunt originale și nici nu apreciază originalitatea. Pentru că dacă au un blog și faci imprudența să-l citești, îți vine să borăști sau să te faci definitiv poponar.

Pentru că nu au viziune de ansamblu. Pentru că nu pot pricepe decât cazuri particulare. Pentru că le place să zică a face dragoste în loc de a fute, penis în loc de pulă și clitoris în loc de lindic. Pentru că niciodată nu ar putea să aibă un sistem filosofic sau cel puțin o viziune holistă, chiar și infantilă, asupra lumii. Pentru că nu știu de unde vin muștele și ploaia. Pentru că iubesc confortul. Pentru că încearcă să te transforme într-o ființă fără voință, fără gândire proprie, într-o păpușă de paie care să le îndeplinească toate dorințele materiale. Pentru că nu au decât dorințe materiale.

Pentru că urăsc partea copilăroasă din tine. Pentru că îți ucid tot ce ai mai personal, mai original, mai inocent și mai nebun în tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here