La prima vedere ar putea să pară că mă propun pentru acatistul nefericiților care stau cu mâna întinsă în fața icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Mare Mucenic Ne-a Gigi, ocrotitorul presei de doi lei și făcătorul de audiențe mânărite la ceas de seară. Mă rog, lista preacuvioșilor care au miluit presarii, crescuți la școala de numărat lovele a lui Nea Ovidiu Ioanițoaia, ar fi ceva mai lungă, de la cârnații bistrițeni strecurați în portbagaje până la folcloristele angajate prin părțile Moldovei de odinioară.

Departe de mine un asemenea gând necurat. Nu fac parte din sindicatul geniilor care s-au ocupat cu presa sportivă în ultimele decenii și oricum nu aș fi fost lăsat să stau la cozile formate în fața birourilor președinților de cluburi. Prin urmare, voi lovi taman în direcția opusă celei în care trag de obicei loazele arondate cluburilor de primă ligă.

Uite-așa, de-al dracului!

Și voi începe prin a-i felicita pe suporterii steliști și rapidiști care au reușit să dea o grea lovitură prostozaurilor din și de pe lângă fotbalul așa-zis profesionist, stabilind un nou record de audiență la meciul de sâmbăta trecută. De fapt, cele câteva zeci de mii de plătitori au stabilit mai multe recorduri. Unul pentru liga a IV-a, un altul pentru un meci disputat de două echipe românești de club pe Neișănal Arena (sezonul curent), încă unul pentru bilete vândute la categoriile pomenite mai sus ș.a.m.d. (las fanilor celor două formații plăcerea de a trece în revistă și alte recorduri).

Țin să fac precizarea că deși sunt un simpatizant fidel al unei echipe care nu are legătură cu ce se întâmplă pe la noi, am admirat întotdeauna capacitatea de mobilizare și inventivitatea de care au dat și dau în continuare dovadă membrii galeriilor marilor cluburi din fotbalul românesc. Căci fotbalul, dragi capitaliști de cumetrie și stimați directori de presă, nu este nici al vostru, nici al urmașilor voștri, ci al suporterilor. Așa că oricât rahat ați mânca, în direct sau în scris, marile echipe vă vor supraviețui. În vreme ce numele voastre vor fi date uitării, cele ale formațiilor pe care le-ați subminat cu încăpățânare vor dăinui. Că de-aia iubim, unii dintre noi, istoria.

Prin comparație cu ceea ce am văzut și auzit sâmbătă pe stadionul național, atmosfera de la meciurile sătești de liga 1 aduce cu cea dintr-un cavou de bulibașă îngropat cu telefonul mobil și calul din grajd. Așa desfășurare de forțe nu s-a mai văzut la noi de mult timp, cam de pe vremea când Ne-a Gigi, Borcică, Copos și alți faliți ai tranziției începuseră să-și vâre cornițele prin peluze și tribune, nu de alta dar planurile lor nu includeau și prezența numeroasă a spectatorilor (cică se ciordește mai bine cu lumina stinsă).

După mulți ani de liniște rurală a fost practic prima partidă disputată în campionatul intern la care nu am mai auzit indicațiile antrenorilor sau schimburile de replici din teren. Nu-i de mirare că șocul, provocat celor care au intrat în presa sportivă după ultima ploaie, a fost atât de mare încât au dat în behăială și bâlbăială, mai abitir când s-a lăsat și cu oarece cafteală, mai întâi între suporteri, apoi între suporteri și jandarmi, așa cum se întâmplă la meciurile tari de pe întreg cuprinsul mapamondului, de când e lumea și pământul. Nu zice nimeni că așa e bine să se întâmple, dar asemenea lucruri cu greu pot fi evitate, mai ales într-o țărișoară ca a noastră.

Cum paștele mă-sii (că tot a trecut și nu se mai supără nimeni…) să le spui ultrașilor că nu-i frumos să încalci legile și regulile, atâta vreme cât părinții și bunicii tăi votează recidiviști, condamnați pentru unele dintre cele mai grave infracțiuni posibile în societatea modernă? Dar asta este deja o întrebare prea grea pentru comentatorii posturilor noastre de televiziune. Apropo… să-i cerți pe cei care se iau la bătaie în tribune în timp ce tu însuți încalci legea, nerespectând o sentință judecătorească rămasă definitivă, doar pentru că ți-e teamă de neica nimeni din Pipera și de dragul audienței (una vinde Steaua, alta FCSB), dovedește că locul tău e la tuns panseluțe sau muls vaca. Nu în presă, căci rolul ei este să apere legea și să păzească societatea de rele.

După mințișoarele voastre cele fragede, dragi comentatori ai televiziunilor în care s-au investit milioane de parai, cine reprezintă un pericol mai mare pentru societate: Ne-a Gigi (condamnat și anchetat în mai multe dosare grele) sau ultrașii din peluze? Că tot veni vorba, gurile rele spun că indivizii care au stârnit scandalul în tribune ar fi chiar oamenii prietenului vostru, trimiși la meci tocmai în acest scop. Nu m-ar mira deloc să fie adevărat. Este exact stratagema la care ar apela un fost pușcăriaș, strâns din ce în ce mai tare cu ușa și speriat la gândul că se va alege curând praful de toată „cariera” lui de patron al nimănui și filantrop pe banii altora.

În altă ordine de idei, să spui că au fost gesturi de o violență „extremă”, sau că bătăușii „au pângărit” (sic!) stadionul este mai mult decât caraghios. Arată pe de o parte că nu prea cunoști fenomenul violenței pe stadioane, iar pe de altă parte că nu ai proprietatea cuvintelor. Țin să te anunț că stadionul a fost pângărit, fără prezervativ, încă din faza de proiect, chiar de ăia care l-au comandat (niște băieți din politică), că să nu mai vorbim despre faptul că pe acolo și-au lăsat balele și alde Mitică sau Sandu, încă în foncții, comitete și comiții pe vremea când se turnau betoane în locație.

Căt despre slugărnicia de care dați dovadă în continuare, imi permit doar să vă atrag atenția, cât se poate de respectuos, că e o strategie idioată, mai cu seamă pe termen lung. L-am auzit pe un distins realizator făcând referire după meci la cealaltă Steaua, ca și cum ar fi mai multe, câte una de căciulă, să se ajungă la toți papagalii care apar pe la emisiunile televizate. Mă întreb cum v-ați simți dacă niște escroci cu dare de mână v-ar împrumuta numele, doar așa, pentru un pic de distracție sau, vorba unui pesedist, pentru că ar putea. Eu unul recunosc că m-aș distra foarte tare să văd câte un Radu Namcum, Didina Cosma, Felix Farfuridi și Costi Brânzovenescu la fiecare post de televiziune. După care să aflu că au fost dați cu tonții în judecată de Adrian Mititelu, pe motiv de clonare abuzivă.

Doamne ferește! Cu clonele astea nu e de glumit.

Andy Stănescu 

10 COMENTARII

  1. Bravo, felicitari pentru adevarul spus! Inca un ziarist care, satul de mizeria din liga 1 si de „dinozaurii” corupti de pe la tv(ca si majoritatea suporterilor), spune ce gandeste. Sper sa inceapa sa apara si pe la televiziuni oameni ca voi.

  2. Un site de caricaturi a ajuns sa faca propaganda talpinista. That seems about right :)) Nu m-ar mira ca Andy Stănescu sa aiba legatura cu „fenomenul” talpinismului :)) Penibil

    • esti atat de prost incat nu iti dai seama ca talpan a fost si este doar un jurist, cel care se ocupa de partea juridica a clubului sportiv al armatei si ca actiunile lui vin in urma unor decizii luate la rang mai inalt in urma unui comitet director. Cand va aud cu sintagme de genul „talpinisti” sau „fc talpan” imi dau imediat seama ca sunteti niste spalati pe creier de media, ca va inchinati la televizor cand intra becali in direct. ca sunteti niste mediocri fara personalitate si ratiune proprie, ragaitori de bere la pet si seminte si ca altceva inafara de sport.ro si digisport nu stiti. Hai sa va zic un secret, oitelor, fara Steaua Bucuresti aceste televiziuni nu fac rating, fiindca din pacate in Romania pe nimeni nu intereseaza campionatul de tenis de masa, iar la Fotbal Club Stana Becali (FCSB) can can-ul si manelaria sunt nelipsite. Lipsa rating-ului, dragi oi, duce la pierderi de capital si in cele din urma de ce ai vrea sa tii un business care nu iti aduce profit. Legat de meciurile din liga 1, nu se uita nici dracu la fc sepsi cu fc voluntari, deci iarasi FCSB, Dinamo si cam atat aduc profit televiziunilor. Este absolut normal pentru ei sa continue aceasta dezinformare si acest circ mediatic, fara de care job-urile lor ar fi intr-o reala primejdie. Legat de sprijinul Ligii profesioniste de fotbal si al FRF-ului, regasim aceeasi poveste. FCSB este singurul club din liga 1 care are posibilitatea, nu si garantia, ca poate ajunge intr-o etapa superioara a cupelor europene. Fotbalul nostru este atat de sarac si lipsit de talent incat orice alt club nu ar putea trece de faza tururilor preliminare, deci toata atentia federatiei in acest sens se indreapta spre FCSB. De aici apar intelegerile dintre FRF si UEFA pentru pastrarea coeficientului Stelei Bucuresti in contul FCSB-ului, lucru total abuziv. Va suparati pe CSA STEAUA BUCURESTI ca a oprit robinetul manelariei si al circului de prost gust? Nasol. STEAUA BUCURESTI nu este bataia nimanui de joc, nu este motiv de can can pentru nici o televiziune. STEAUA BUCURESTI este cel mai mare club din Romania cu cele mai multe performante. Noi ne dorim performanta, corectitudine, profesionalism si spirit de lupta. Asta este Steaua Bucuresti pe care noi o iubim si o regasim in liga a 4-a astazi.

  3. sa va iau in pula de pisoi cu site-ul vostru..ati ajuns sa scrieti articole propagandiste pisa-m-as pe voi de martalogi

  4. Bravo, 100% corect mesajul transmis! Nu e rau ca „presa” sa invete sa relateze adevarul, sa spuna echipelor pe nume si sa nu mai exagereze aiurea. Dar stai… ar ramane fara banii de la ne-a… :)))

  5. omul asta nu FACE nicio propaganda … spus adevarul… si nu sunt stelist si nici rapidist… dar asa e la noi … jumatate in romana jumatate in engleza sa aratati ca stiti mai bine cum sa mulgeti oaia…sau oaia sa v-a mulga pe voi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here