să mă fac că nu văd, să tac PNL-ul. Nu din naivitate, nu din spirit liberal, nu din interes. Ci doar, fiindcă după oroarea numită PSD, orice guvernare părea, prin contrast, decentă. Știam ce înseamnă PNL, din ce s-a născut, cum a evoluat și cu cine s-a împreunat, doar aparent împotriva naturii.

Am ales să cred într-o minune, în posibilitatea de transformare, de lepădare de lepădături a PNL. Apoi a venit epidemia, starea de urgență, starea de buimăceală, și am zis să-i las să se trezească și să lupte cu problemele grave existente. Nu că i-ar fi deranjat prea mult bombăneala mea.

Totuși, se pare că bombăneala generală care s-a stârnit după ce Senatul a votat această propunere legislativă de a-i lăsa la vatră pe pușcăriași a reușit să străpungă stratul de osânză de pe obrazul Alinei Gorghiu, inițiatoarea, făcând-o să vină cu argumente. Argumente proaste și ticăloase în același timp (asta este deosebirea majoră dintre PNL și PSD, pesediștii reușesc de obicei să fie ticăloși fără să fie tâmpiți).

Să luăm pe rând scuzele infantile ale lui Gorghiu, acest Tudorel Toader cu ten neted, cu negii pe dinăuntrul obrazului, acest Dragnea cu mustața ascunsă pe sub buză, răsărită direct din gingii.

  1. Parlamentarii din toate partidele au votat în favoarea legii, doar doi s-au abținut.”

Vai, asta chiar vine ca o surpriză! Deci nu doar voi, cei din PNL, țineți cu hoții, ci și cei din PSD, PMP, UDMR și USR. Și eu, prostul, credeam că aveți păreri opuse cu privire la dreptate.

  1. A avut loc o dezbatere publică pe subiect, la care au participat reprezentanți ai Parlamentului, ai penitenciarelor, ai parchetelor, ai CSM, precum şi cadre universitare… Consiliul Legislativ a avizat favorabil”.

Formidabil, deci la dezbaterea publică cu parlamentarii au participat chiar și reprezentanți ai parlamentului (probabil, parlamentari, bănuiesc că nu femeile de serviciu și bucătăresele din Casa Poporului, din păcate). Ba chiar și cadre universitare, sper că nu l-ați uitat pe Tudorel. Dar, dacă a fost așa publică dezbaterea, de ce nu ați invitat sau, măcar, anunțat presa? De ce nu ați spus în campania electorală că vreți să goliți pușcăriile? De ce nu ai venit în Piața Victoriei, când urlam pe ger „Noaptea, ca hoții!”, să ne spui: „Plecați pulii acasă, nu vedeți că sunteți penibili!”?

  1. Măsura se aplică doar pentru infracțiuni ușoare!”

Adică pentru infracțiuni cu pedepse de până la 7 ani de pușcărie. Păi, înseamnă că Dragnea a comis mai puțin de jumătate dintr-o infracțiune ușoară, cu ăia trei ani ai lui. E nevinovat, săracul!

  1. Ghinionul a făcut ca măsurile astea să fie discutate taman acum, de Covid, de asta s-a produs emoție.”

Să mori tu de covid, țațo? Așadar, acum, când toți stăm și ne uităm cum mor oamenii și locurile de muncă și viața normală, ne pasă mai mult de măsurile tale decât dacă eram liberi să dăm o raită prin Piața Victoriei ca să luăm niște gaze lacrimogene?

  1. Vă subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi. Doar instanța de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare şi cine la domiciliu.”

Păi, atunci de ce mai dai aceste legi, dacă nu este liberat nimeni în baza lor? Cât de tâmpiți ne crezi?

Îți aduc aminte că, în orice sistem juridic, pedeapsa are trei valențe: a) de protecție a publicului față de răufăcătorul izolat prin detenție sau prin alte măsuri; b) punitivă, de restabilire a dreptății, în măsura în care făptașul este pedepsit pentru faptele comise, eventual dându-i-se ocazia să regrete faptele comise și să se îndrepte; și, valența cea mai importantă din punct de vedere social, c) cea disuasivă, de descurajare a făptașului și a celorlalți membri ai societății să comită asemenea fapte pentru a nu avea de suportat consecințele legii.

Prin eliminarea fricii de pedeapsă, ai făcut o preafrumoasă invitație la furt și violență tuturor locatarilor României. Taman acum, de covid, vorba ta, când toți umblăm cu măști pe față și mănuși în mâini, tocmai bine ca să nu lăsăm amprente.

Încercând să ștergeți diferențele dintre noi și infractori ați reușit să ștergeți ultimele diferențe dintre voi și PSD. Dintre tine, Gorghiu, și Dragnea. (N.D.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here