l-ar chema pe zeul dragostei dacă mitologia antică ar fi apărut în zilele noastre și pe meleagurile astea, ale lor. Și, în loc să fie un băiețel bucălat și aripat, susnumitul ar avea mustăți á la Nae Girimea, dinți de hârcă și nu ar lucra individual, cu arcul și săgeata, ci ar decide pentru toată populația României, dintr-o lovitură, prin referendum, cine de cine se îndrăgostește, cine cu cine se mârlită.

Povestea spune că și adevăratul Cupidon fura, de mic copil. Nu fura bani de la buget, nu fura insule, nu-și angaja pipițele pe post de ministre sau pe la agenții de stat. Fura miere din stupi. Și albinele s-au supărat și l-au condamnat la înțepătură cu executare. Pe puștiul Cupidon nu l-a durut atât pișcătura în sine, cât s-a simțit vexat că o vietate atât de mică ca albina poate cauza o durere atât de mare. Normal. Cum e să fii locuitor al Olimpului, să decizi destinele muitorilor și să te pedepsească pentru furt niște gângănii erijate în judecători? E scandalos!

Mă-sa, Venus, i-a spus, spre consolare, că și el e destul de mic, dar săgețile dragostei trase de el dor al dracului. Probabil că de aici s-a inspirat și ăsta de acum, folosindu-și puterea pe care o are asupra vieții intime a populației României pentru a-și ogoi durerea pe care ar avea-o de suferit din cauza furăciunilor. Și, desigur, mulți bătrâni, ale căror inimi sunt străpunse mai mult de stenturi decât de săgețile lui Cupidon, se vor alinia conștiincios la ora 7, în dimineața referendumului, ca să le ardă o ștampilă păcătoșilor acolo pe unde au păcătuit. Apoi se vor întoarce satisfăcuți în sânul familiei lor tradiționale, să dea ceai cu biscuiți nepoțeilor, a căror mamă tradițională face Italia și al căror tată tradițional iese anul viitor.

Ai grijă, bă! S-ar putea să pățești și tu ca Cupidon! Din nebăgare de seamă, bucălatul s-a înțepat cu propria săgeată și a simțit pe pielea și în inima lui durerile pe care le provoca altora. S-ar putea să te înțepi și tu cu propriul referendum și să nu mai ai voie să-ți întemeiezi o familie, când o fi să fie, la Jilava. (N.D.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here